TreeCollective logo

TreeCollective

Aanpak

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat een grote boom op een zonnige dag door verdamping van de bladeren (evapotranspiratie) en het creëren van schaduw een koelvermogen heeft van 20 – 30 kW, wat gelijk staat aan tien airco’s.

Met dit gegeven zijn we gaan kijken of we het terras van Zure Bom op het Weelde terrein kwalitatief kunnen verbeteren. Het terras bestond voorheen uit een open ruimte zonder veel beschutting. TreeCollective heeft met Weelde en Zure Bom bekeken hoeveel bomen er geplaatst konden worden. Er is gekozen om meerdere bomen op het terras te plaatsen op plekken waar de bomen de meeste schaduw en verkoeling bieden. De bomen zijn ook voorzien van sensoren zodat we de verschillende ecosysteemwaarden kunnen bijhouden.

Zure Bom over de bomen

Naast de esthetische waarde (het terras ziet er een stuk aangenamer en groener uit) waren we benieuwd naar de ervaringen van de gasten en van de eigenaars van Zure Bom. 

Puck Gal (eigenaar Zure Bom):

"Ons terras heeft een vrij industrieel gevoel en door de bomen is er veel meer gezelligheid gekomen. Wij waren vooral erg op zoek naar schaduw op het terras en de bomen geven volgens ons de lekkerste verkoeling.

Toen de bomen geplaatst werden hebben veel gasten hebben hier veel positieve reacties over gegeven. Maar ook praktisch gezien genieten mensen heerlijk van de verkoeling in de zomer, gasten schuiven met stoelen en tafels rond de bomen om de schaduw te vangen. Hierdoor is het zeker zo dat veel gasten het langer vol houden op hete dagen op ons terras! Voor heen was het soms echt veel te heet om lang te blijven.

Of we meer omzet genereren door de bomen durf ik niet te zeggen, maar op hete dagen bleven mensen wel langer hangen en en de bomen zorgen ook voor sfeer dus dat zorgt altijd voor meer omzet!"