TreeCollective logo

TreeCollective

Uitdaging

Dat bomen in een stedelijke omgeving veel waarde hebben voor mensen, is steeds meer bekend. TreeCollective is bij Floating Farm in Rotterdam een onderzoek gestart waarbij we op zoek gaan naar de invloed van bomen op het welzijn van koeien.

Aanpak

Koeien zijn eigenlijk bosdieren en uit eerdere studies blijkt dat een prettige leefomgeving kan leiden tot een langer leven en toename van melkproductie. Bij Floating Farm zijn we dit aan het monitoren. De iepen die door Weverling Groenproviders zijn geplant zijn door onze partners Dent IoT voorzien van een Multisensor. Ook hebben zij slimme sensoren geplaatst aan de halsbanden van enkele koeien. De boer van Floating Farm heeft enkele dominante koeien aangewezen als interessante onderzoeksobjecten.

Met de slimme sensoren kunnen we interessante data gaan verzamelen. Bijvoorbeeld hoe vaak een koe in de buurt van een boom vertoefd, hoe lang zij daar blijft, wat de temperatuur van de koe en wat de temperatuur en luchtvochtigheid van het buitenklimaat is. Met deze data kunnen we hopelijk aantonen dat bomen en hun schaduw van positieve invloed zijn op de leefomgeving van de koeien.

Op het terrein van Floating Farm vindt naast ons onderzoek nog een onderzoek plaats dat uitgevoerd wordt door Milène Vugs onder leiding van Frank van Eerdenburg beiden van de Universiteit Utrecht. Milène is aan de slag om de invloed van bomen op het hittestress-niveau van koeien te onderzoeken. Koeien ervaren namelijk veel sneller dan mensen hittestress wat allerlei nadelige gevolgen heeft voor het welzijn van de koe en ook nog eens negatief van invloed is op de melkproductie. Wat Milène onderzoekt bij Floating Farm is of bomen en hun schaduw hittestress verminderen, de koeien hierdoor een prettiger leven krijgen en de boer een hogere melkproductie.

Milène Vugs (Universiteit Utrecht):

"De bomen op het weiland van Floating Farm hebben nu al in hun eerste jaar een positieve invloed op het welzijn van de koeien. De koeien maken dankbaar gebruik van de schaduw en vinden het heerlijk om de bomen als krabpaal te gebruiken. Wanneer koeien in de schaduw van de bomen gaan liggen, kun je stellen dat dit gedrag een overwogen keuze is van de koe. Ze kiezen er dus bewust voor om niet in de zon te gaan liggen, maar in de schaduw van de boom.”

Vervolg

Zoals te zien is op de foto's, kunnen de koeien nog wel wat meer schaduw gebruiken. Ook blijken ze het prettig te vinden als ze wat meer beschutting krijgen tegen de wind. Vandaar dat we meer bomen willen gaan plaatsen. Hoe we dat mogelijk willen maken volgt binnenkort.